323 665 9100
info@egarch.net



Tyre Residence

An extensive restoration and remodel of the 1957 Tyre residence by mid-century architects A. Quincy Jones and Frederick E. Emmons sensitively inserts new elements into the historic house while maintaining the architecturally significant elements and character of the building. Damaged components that threatened the stability of the building (such as rotted wood framing and siding, rusted plumbing, etc.) were carefully replaced. Original materials (exterior acoustic panels, cork flooring, interior wood paneling, sliding window frames) were exhaustively researched in order to provide exact replacements or restoration. Built-in furniture in the living space, library and master bedroom were carefully restored or reconstructed. Glass in the house was replaced with high performance glazing to reduce heat gain and energy use. The mechanical systems (radiant heating) were repaired and upgraded as needed. Other building systems which did not previously exist (such as air conditioning) were added discretely (a mini-duct system now provides secondary heating and air conditioning through small inconspicuous vent holes in the ceiling).

Areas that were not built according to the original floor plan were reconfigured to meet the requirements of the new owner while maintaining the original footprint and massing of the house. Notable changes were in the kitchen, bedrooms and bath areas: full height windows were added to match original glazing details of the public zones of the house; bathrooms were redesigned to accommodate contemporary requirements; the kitchen was completely reconfigured and a new, 20-foot sliding wood paneled wall creates an open flow to the dining area. The master bath was completely transformed to create the indoor-outdoor atmosphere of a modern Japanese onsen (spa) with a retracting 16’ foot wide glass wall, while incorporating both a western style shower and a Japanese ofuro bathing area. The exterior landscaping, new pool, hardscape, and entertainment areas were sensitively designed to integrate with the house.

Photographs by Jason Schmidt, 2012. Courtesy of the Hammer
Museum, Los Angeles.