Pearson/Trent Residence
The remodel of a modest postwar bungalow in the Mar Vista neighborhood of West Los Angeles engulfs the L shape plan of the original building with a new shell to form a large rectangular mass. The garage, a series of bedrooms along the north, and a massive wall on the south define an open living/dining/kitchen area sheltered by a single sloping roof. Covered space gradually expands horizontally and vertically to meet the easterly view of the city.
A 26 foot long glass door disappears into a pocket, turning the living space into an expansive outdoor room facing the view. The exterior plaster finish, and grey quarry tile floor extend from the living areas out to patios, blurring the distinction of indoor and out. The handcrafted concrete block wall at the entry by Los Angeles artist Evan Holloway references a late work of Gerrit Rietveld.