323 665 9100
info@egarch.net



House with Five Corners

A four-level house in the form of a warped pentagon is sensitively inserted into the enormously challenging hillside site of a former water reservoir tank in the Hollywood Hills. The unusual shape of the footprint was determined entirely by restrictive easements and superimposed setbacks on this narrow-access lot. Visible at the end of a cul-de-sac above Sunset Boulevard, a cast concrete drum is buried deep into the steep slope.

On all levels, the geometry of the exterior walls intersecting the strictly orthogonal inner geometry creates a series of unusual spaces. In contrast to the rough, poured-in-place concrete walls are the interior walls, constructed and partially sheathed in wood. Large openings in the concrete wall provide vehicular and pedestrian entries on the lower levels, and give access to outward views on the middle (bedroom) level. The carefully choreographed movement through the house, leading from dark to light, begins at the entry space on the mezzanine level, leads up to the bedroom level and then to the upper-most level. Open to the outside, the living and dining space, a small study and the open kitchen are organized around a central, sculpted wood-clad core. The roof rests on five steel columns and the entirely glazed perimeter affords spectacular 360-degree views of the bluff to the north and city/ocean views to the south.